Digital Library NAES of Ukraine

Cooking for 11th grade: a textbook. Technological direction. Technological profile

Вдовченко, Віктор Володимирович (orcid.org/0000-0003-3509-2972) and Левченко, Надія Григорівна (2012) Cooking for 11th grade: a textbook. Technological direction. Technological profile . Педагогічна думка, м. Київ, Україна. ISBN 978-966-644-296-6

[thumbnail of Обкладинка. Вдовченко В.В. Кулінарія для 11 класу : підручник. Технологічний напрям. Технологічний профіль / В. В. Вдовченко, Н. Г. Левченко. – К. : Педагогічна думка, 2012. – 188 с.] Text (Обкладинка. Вдовченко В.В. Кулінарія для 11 класу : підручник. Технологічний напрям. Технологічний профіль / В. В. Вдовченко, Н. Г. Левченко. – К. : Педагогічна думка, 2012. – 188 с.)
ВВВ_НГЛ. Кулінарія, 11 кл., підручник, 2012, 188 с. Обклад..pdf - Cover Image

Download (526kB)
[thumbnail of Підр. 11 кл. за спеціалізацією «Кулінарія». Розд.: Вступ до професії; Фізіологія харч-ня; Товарознавство харч. продуктів; Техн. первин. обробки продуктів і пригот. напівфабрикатів; Техн. пригот. страв; Основи кальк-ї та обліку. Контроль якості продукції] Text (Підр. 11 кл. за спеціалізацією «Кулінарія». Розд.: Вступ до професії; Фізіологія харч-ня; Товарознавство харч. продуктів; Техн. первин. обробки продуктів і пригот. напівфабрикатів; Техн. пригот. страв; Основи кальк-ї та обліку. Контроль якості продукції)
ВВВ_НГЛ. Кулінарія, 11 кл., підручник, 2012, 188 с. Текст.pdf - Published Version

Download (7MB)

Abstract

The content of the textbook is based on a competency-based approach to mastering the material for professional self-determination, personal self-realization of students in their favorite activities for the sphere of human life: "man-man" and the method of projects. The sections of the textbook acquaint high school students with the physiology of nutrition, commodity science of food products, technology of primary processing of products and preparation of semi-finished products, technology of cooking, basics of calculation and accounting and product quality control. The paragraphs end with practical works that are creative in nature and personality-oriented depending on professional preferences, temperament of the student, favorite type of project activity (verbal or illustrative). The paragraphs are followed by information on professions in the food industry, as well as useful advice on the implementation of technological processes, primary processing of products, preparation of semi-finished products and ready meals. The introduction of the textbook in the educational process of high school will increase the effectiveness of specialized technological training of high school students in the field of "Cookery". Designed for high school students studying in the technological field, technological profile of cooking, technology teachers. It can be used in the educational process of vocational schools, as well as in the training of future teachers of technology.

Item Type: Book
Additional Information: Юні кулінари! Запрошуємо вас до практичного набуття знань, умінь, навичок, предметної компетентності з профілю «Кулінарія». У процесі вивчення навчального матеріалу у 11-му класі ви ознайомитесь з фізіологією харчування; товарознавством харчових продуктів; відомостями з калькуляції, обліку та контролю якості харчової продукції; практично оволодієте технологіями первинної обробки продуктів, виготовленням напівфабрикатів і приготу¬ванням страв. Як у 10-му так і в 11-му класах навчальний предмет «Кулінарія» подано на основі проектно-технологічного підходу – від загальних закономірностей проектування (художнього – естетики формотворення та оздоблення кулінарних виробів; технічного – поєднання енергетично взаємодоповнюючих інгредієнтів; технологічного – розробки продуктивної технології приготування інгредієнтів страв, їх поєднання та подачі) до поетапного формування умінь під час навчально-тренувальних вправ з наступним набуттям профільних навичок та предметних компетентностей під час самостійного виконання навчального творчого проекту за визначеною поетапною структурою. Оволодіти основами кулінарії ви зможете в процесі теоретичного вивчення вищеподаних змістових блоків (навчальних розділів) у поєднанні з практичним виконанням диференційованих за складністю та особистісно зорієнтованих навчально-тренувальних вправ та творчих проектів. Практичні завдання та практичні роботи розроблені з поступовим ускладненням та зменшенням часу на їх виконання, спрямовані на індивідуальне задоволення на профільному рівні ваших професійних уподобань. Розроблені кулінарні стилістичні, дизайнерські, конструктивні, технологічні концепції ви зможете втілити художньо-графічними засобами у формі художньої та технічної графіки в процесі виконання навчальних творчих проектів. Автори
Keywords: Assortment, product safety, biological value, blanching, dish (type of tableware), borsch, broth, cooking, tempering (serving process), waste, vitamins, carbohydrates, carbohydrates, side dish, farming, finished culinary products, development board, second hot dish, energy value, fats, snack, casserole, roasting, dressing, dressing soup, digestibility, inventory, tools, caloric content, category, porridge, canned food, cutlet, cutlet mass, cereals, culinary product, therapeutic value, coffee spoon , teaspoon, meat products, meat, pasta, marinade, menu, washing, minerals, milk, milk soup, semi-finished product, drink, non-fish seafood, equipment, organoleptic value, food design, pasteurization, preserves, assumptions, clear soups, puree soups, workplace, cheese, raw materials, chopped mass, glass, frying, sour cream, sweet soup, grade, sorting, consumer properties of foodstuff, dish, offal , soup, heat treatment, technological machine, technological process, technology, stewing, physiological value, nutritional value, bakery products, cold soup, soup, egg products, eggs, quality
Subjects: Science and knowledge. Organization. Computer science. Information. Documentation. Librarianship. Institutions. Publications > 3 Social Sciences > 37 Education > 37.01/.09 Special auxiliary table for theory, principles, methods and organization of education > 37.01 Fundamentals of education. Theory. Policy etc.
Science and knowledge. Organization. Computer science. Information. Documentation. Librarianship. Institutions. Publications > 3 Social Sciences > 37 Education > 37.01/.09 Special auxiliary table for theory, principles, methods and organization of education > 37.02 General questions of didactics and method
Divisions: Institute of Pedagogics > Department of Technological Education
Depositing User: ст наук сп Віктор Володимирович Вдовченко
Date Deposited: 19 Jul 2021 05:16
Last Modified: 19 Jul 2021 05:16
URI: https://lib.iitta.gov.ua/id/eprint/726004

Downloads

Downloads per month over past year

Loading...

Actions (login required)

View Item View Item